top of page
Dudik-main.png

חנות אחת בחודש | נועה וקסמן | 14.10.2020

חנות המזכרות במרכז מורשת בגין - רחוב ש.א נכון 6, ירושלים - ראיון עם דודיק סוויד

 

את המרכז למורשת בגין בירושלים ('מוזיאון בגין' בלשון העם) רבים מכירים. סביר כי ביקרתם בו כחלק מתכנית בית ספרית או טיול משפחתי כדי ללמוד על פועלו של מנחם בגין ולשמוע את סיפורו האישי. אך מלבד סיפורו של ראש ממשלת ישראל ה-6, המוזיאון מכיל סיפור נוסף, והוא של חנות המזכרות והעיצוב של דודיק ושלי סוויד. משפחה אשר צורפות, אמנות ועיצוב מהווים את מרכז עולמה.

 

אז דודיק, ספר לנו קצת על עצמך

שמי דודיק. אני נשוי לשלי ויש לנו ארבעה ילדים ושבעה עשר נכדים. ומלבד אשתי ואני כל ארבעת ילדינו עוסקים באמנות ועיצוב.

 

איך התחיל העיסוק בעיצוב?

מאז שאני מכיר את עצמי אהבתי להתבונן וליצור מכל הבא ליד. לאבי הייתה חנות תכשיטים ויודאיקה שהגיעו אליה עולים חדשים מכל מיני מקומות בעולם בשביל לקבל הערכת שווי על חפצים שהביאו עמם. החשיפה הזו לחפצים מכל העולם השפיעה עליי, והאמנות שלי מבוססת על דברים שליקטתי מאז הילדות. דברים שנראו בעיני אסתטיים ויפים. חיברתי את כל זה לקו עיצובי שהוא ייחודי לי. 

 

איפה למדת צורפות?

כבר מגיל 15 הייתי נער שוליה בסדנה מאוד מפורסמת בירושלים שנקראה ״מלצר עיצוב תכשיטים״. הסדנה הייתה שייכת לצורף שגם עסק במכירת תכשיטים, אליו הגיעו מיטב המשפחות בירושלים. אצלו למדתי את רזי המקצוע. משם המשכתי ללמוד ולעבוד אצל אריה אופיר, שהיה מנהל המחלקה לצורפות בבצלאל. 

store.jpg

ומשם המשכת ליצור פריטי יודאיקה, איך הגעת לזה?

החנות של אבי כללה בין השאר תכשיטים, מזכרות ויודאיקה. מצאתי שבתחום היודאיקה יש המון מקום לביטוי עצמי. באותו זמן בארץ גם הייתה התעניינות גדולה ביודאיקה, מכיוון שפריטים רבים שהיו בידי יהודים נחרבו בשואה, והיה רצון לפתח את התחום הזה ברוח חדשה.

 

וכך נפתח העסק משפחתי...

ביחד עם אחי פתחנו מקום שבו בוצעה עבודה מאוד איכותית של פריטי יודאיקה. מיטב האספנים בעולם היו מגיעים אלינו. כך גם הכרתי את אשתי, שהיא בוגרת המחלקה של בצלאל בצורפות והיא הצטרפה אלינו. 

 

ומה אתם עושים היום?

לפני כ-10 שנים נאלצנו להפסיק לעבוד באופן ישיר עם חומרים והמשכתי לעצב רק בעזרת ניירות או מחשב, ולא לעסוק בייצור עצמו. מפה לשם זה התגלגל לכך שהתפנתה כאן במרכז מורשת בגין חנות המוזיאון. מאז אני נמצא כאן ופיתחתי חנות שיש בה מזכרות, ספרים, עתיקות ותכשיטים - תחומים שמוכרים לי מהבית. יש לנו גם בית מלאכה קטן שממשיך לתת שירות לעבודות ייחודיות. 

Whole.jpg

המרכז למורשת בגין הוא מוקד תרבותי ונמצא במיקום אסטרטגי בירושלים. מה תוכל לספר על האנשים שפוקדים את החנות?

אני עבדתי שנים במקום שקט בבית שאין בו מפגש עם בני אדם. הרגשתי צורך עמוק לפגוש אנשים, וקיבלתי את זה כאן במנות גדושות. המיקום של החנות הוא כזה שכל הזמן נכנסים לכאן פוליטיקאים, שרים, חברי כנסת וכמובן הילדים של בגין עצמו. יוצא לי לשוחח עם כולם. מגיעים גם הרבה מומחים מתחומים שונים שהגיעו להרצות במרכז. מגיעים גם הרבה סופרים, עיתונאים ואנשי תקשורת.

 

ספר לנו על החנות, מה מייחד אותה? 

מה שמייחד את המקום זה הנגיעה האישית שיש לאשתי בבחירת הדברים. היא בוחרת תכשיטים המיוצרים על ידי אמנים, תכשיטים שלה וגם קצת שלי. כך כשמדברים על חנות המוזיאון במרכז מורשת בגין זה לא רק אני, זה גם אשתי שלי ומה שהיא מייצגת. 

 

איך אשתך הגיעה לעולם העיצוב?

היא ילידת טורקיה והייתה לה תמיד משיכה לאמנות. כשהיא הגיעה לישראל הדבר הראשון שהיא חשבה עליו זה ללמוד צורפות בבצלאל. בנקודה בה הכרנו ראיתי שהיא מבצעת עבודות בצורה יוצאת דופן, וחשבתי שהיא יכולה להתאים בראש ובראשונה לעסק. בהמשך חשבתי שהיא טובה גם לחיים…. :)  

 

מה הילדים שלך עושים בתחום האמנות?

יש לי בן שהוא מצייר, מפסל וכותב מוזיקה. בת שסיימה בבצלאל במגמת צורפות והיא גם שרה ומנגנת. בת נוספת שמתעסקת באיורים ובמוסיקה, ובן שסיים עכשיו את בצלאל במגמת אומנות בווידאו. עיצוב זה נושא שיחה קבוע בארוחות ומפגשים משפחתיים, וכשדנים בשולחן על עיצוב יודאיקה נוסף לכך נדבך בהלכות והחוקים הקשורים למידות ולצורות המחייבות לכלי הקודש. 

 

 

מה אתה מאחל לאנשים צעירים שרוצים להיות מעצבים?

יש הרבה יותר מאי פעם אנשים מוכשרים סביבנו, במיוחד בעידן האינטרנט שבו כולם יכולים ללמוד להיות גרפיקאים, צורפים, מוזיקאים וכו׳. בתקופתי הלכנו לתחום מסוים והתמקדנו בו, היום זה כבר לא כך. מה שהייתי מציע לכל אחד זה להיות רב-תחומי, ולאו דווקא בתחומים הקשורים זה לזה. 

Outside.jpg

בקרו במקום או צרו קשר:

כתובת: מרכז מורשת בגין, רחוב ש.א. נכון 6, ירושלים

טלפון: 02-650-5013 | 050-5219378

אימייל: dudikswed14@gmail.com 

bottom of page