משלוח חינם ברכישה מעל 300 ש"ח
הרשמו לידיעון וקבלו קוד קופון של 10% הנחה! | משלוח חינם ברכישה מעל 300 ש"ח
היריד העולמי של ניו-יורק, 1939, התקיים בפארק פלאשינג מדוז בקווינס, ניו-יורק. תאריך הפתיחה נקבע לציון יום השנה ה-150 להשבעתו של ג'ורג' וושינגטון כנשיא הראשון של ארצות הברית, תחת הכותרת “עולם המחר". מתוך הכרה בכך שהמוני מבקרים מכל רחבי העולם יקחו חלק במאורע (סה”כ עברו ביריד מעל 44 מיליון מבקרים במהלך השנתיים בהן הוא פעל), החליטה קבוצה של מנהיגים עסקיים, יהודים אמריקאים, להקים ביתן ביריד באמצעות הוועדה הכלכלית האמריקאית לפלסטין, אשר יציג את ההתקדמות המתחוללת בארץ-ישראל לקראת הקמת מולדת.
הוועדה שכרה את שירותיו של מאיר וייסגל, איש חזון, אמרגן ותועמלן ציוני, אשר שאף להקים “מדינה יהודית בפלאשינג מדוז” שתכלול אלמנטים שלוקטו בארץ-ישראל, אלו קרמו עור וגידים למה שנודע כביתן הארץ-ישראלי (The Jewish Palestine Pavilion).
חברת “מסחר ותעשייה”, מפיקת “יריד המזרח” בתל-אביב, הופקדה על עיצוב הביתן ויצירת תערוכותיו. 2,000,000 המבקרים בביתן היו עדים למאמץ, לכושר ההמצאה ולהישגים של העם היהודי בחקלאות, בתעשייה, בתרבות ובבריאות, תוך הזכרת הקשר ההיסטורי של העם היהודי לארץ-ישראל באמצעות דגם של בית המקדש הראשון.
מעל לכניסת הביתן הופיע פסל - תבליט נחושת בגובה ארבעה מטרים - מעשה ידיו של האמן מוריס אשקלון (2003-1913), חלוץ תנועת האמנות הדקורטיבית של ישראל המודרנית. אשקלון (נולד כמשה קליין) עזב את כפרו החסידי במזרח הונגריה בגיל 15 כדי ללמוד פיסול בבלגיה, ולאחר מכן באיטליה. ב-1934, בצל עלייתו של מוסוליני לשלטון, הוא עלה לארץ-ישראל והמשיך בעיסוקיו כמעצב ופסל.
אשקלון הוזמן לעטר את חזית הביתן הארץ-ישראלי ביריד העולמי בניו-יורק, ולשם כך בחר להמחיש שלושה היבטים מרכזיים של המדינה היהודית המתחדשת: חינוך, תעשייה וחקלאות. בסוף שנות ה-30 הקים אשקלון את חברת פל-בל, שיצרה יודאיקה ופריטי אמנות דקורטיביים המאופיינים בשילובה של פטינה ירוקה. כיום ההשראה האמנותית של אשקלון ממשיכה לחיות דרך ‘סטודיו אשקלון’ שהקים בארצות הברית, ומופעל על ידי בני משפחת אשקלון בפאתי פילדלפיה.
היסטוריה ושליחות
בתום היריד הפסל של מוריס אשקלון תוכנן לחזור לישראל, אך עקב פריצתה של מלחמת העולם השנייה והמגבלות על הובלה בינלאומית שנלוו לכך הפסל נשאר בארצות הברית. באוקטובר 1940 התקיימה מכירה של כל תכולת הביתן, במסגרתה נרכש הפסל ב-2,500 דולר, נתרם למכון ספרטוס ללימודי יהדות בשיקגו ונותר כחלק חשוב מאוסף המכון. ספרטוס, יחד עם משפחת אשקלון ואספן המזכרות הציוניות דיוויד מטלו מטורונטו, בוחנים בימים אלו את האפשרות להחזרת הפסל והצגתו בישראל, על מנת להשלים את מסעו שהחל בשנות ה-30.